Παρασκευή

27/5/2011 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 3ης ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ Β’ ΕΠΙΠΕΔΟΥ – ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Σε συνέχεια της προηγούμενης σχετικής ανακοίνωσης γίνεται γνωστό ότι η επόμενη (3η) περίοδος επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της Πράξης «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ (2007-2013), που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και του Ελληνικού Δημοσίου, προβλέπεται να διεξαχθεί στο διάστημα Σεπτεμβρίου 2011 – Μαρτίου 2012.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ενεργειών της Πράξης για την 3η περίοδο επιμόρφωσης,  προβλέπονται τα παρακάτω έως την έναρξη των μαθημάτων στα Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης (ΚΣΕ):

  • Εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου 2011 και μετά από δημοσίευση Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος προς τα Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης (ΚΣΕ) του Μητρώου ΚΣΕ Β’ επιπέδου, υποβολή αιτήσεων για την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης Β’ επιπέδου στο πλαίσιο της επικείμενης τρίτης περιόδου (ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Πράξης) και επιλογή (μέσα από διαδικασία κλήρωσης), ικανού αριθμού ΚΣΕ που θα υλοποιήσουν τον προβλεπόμενο αριθμό προγραμμάτων επιμόρφωσης ανά κλάδο και διεύθυνση εκπαίδευσης.
  • Εντός του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου 2011, υποβολή προγραμμάτων από τα ΚΣΕ που κληρώθηκαν να υλοποιήσουν προγράμματα κατά τη 2η περίοδο επιμόρφωσης (ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Πράξης).
  • Στις αρχές του Ιουλίου 2011, έναρξη υποβολής αιτήσεων εκπαιδευτικών για συμμετοχή στα προγράμματα επιμόρφωσης Β’ επιπέδου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου 2011.
  • Εντός του δεύτερου δεκαήμερου του Σεπτεμβρίου, ολοκλήρωση της διαδικασίας κατανομής των εκπαιδευτικών στα προγράμματα επιμόρφωσης, ανακοίνωση αποτελεσμάτων (ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Πράξης) και εγγραφές.
  • Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης μαθημάτων: 19 Σεπτεμβρίου 2011

Για άμεση ενημέρωση σχετικά με τις παραπάνω δράσεις και τις ακριβείς ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων κλπ., καθώς και άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τη διεξαγωγή των προγραμμάτων, οι ενδιαφερόμενοι (υποψήφιοι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί, επιμορφωτές β’ επιπέδου, ΚΣΕ κ.α.) παρακαλούνται να επισκέπτονται τον υποστηρικτικό κόμβο του έργου «Πύλη Ενημέρωσης και Συνεργασίας Β’ Επιπέδου», στην ηλεκτρονική διεύθυνση:


ώστε να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις που δημοσιεύονται εκεί και να υποβάλουν τυχόν ερωτήματα στο ηλεκτρονικό help desk της Πράξης.



Τετάρτη

Το Σεπτέμβριο του 2011, θα ξεκινήσει η επόμενη – τρίτη - περίοδος επιμόρφωσης Β' επιπέδου...

Εντός του Σεπτεμβρίου 2011, θα ξεκινήσει η επόμενη – τρίτη - περίοδος επιμόρφωσης Β' επιπέδου.


Τα προγράμματα που αφορούν στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στη διδακτική πράξη, είναι εξάμηνης διάρκειας (δυο τρίωρα την εβδομάδα) και διεξάγονται σε Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης, σε όλους τους νομούς της χώρας.


Μέχρι τώρα, σε προηγούμενες επιμορφωτικές περιόδους, έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 11.000 εκπαιδευτικοί.


Στο περιεχόμενο της επιμόρφωσης ΤΠΕ Β' επιπέδου περιλαμβάνονται οι βασικές αρχές αξιοποίησης των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη με έμφαση στο σχεδιασμό και εφαρμογή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και σεναρίων με χρήση ΤΠΕ στην τάξη, η παιδαγωγική αξιοποίηση του διαδικτύου και των περιβαλλόντων γενικής χρήσης και διαχείρισης εκπαιδευτικού περιεχομένου (πχ. LMS, πλατφόρμες ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης), η αποδοτική χρήση και αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισμικού και σύγχρονων εργαλείων και υπηρεσιών web 2.0 (πχ. blogs, wikis, podcasts, social networks), καθώς και η εκπαιδευτική αξιοποίηση διαδραστικών συστημάτων διδασκαλίας στην τάξη.


Αξίζει να σημειωθεί, ως καινοτομικό και ουσιαστικό στοιχείο της επιμόρφωσης, ότι τα οφέλη που προκύπτουν από αυτή, φτάνουν πολύ γρήγορα και με μαζικό τρόπο στους μαθητές, καθώς όλοι οι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί, μετά την παρακολούθηση των μισών περίπου ωρών του προγράμματος, υλοποιούν κάθε εβδομάδα, εκπαιδευτικές παρεμβάσεις με χρήση ΤΠΕ στην τάξη με τους μαθητές τους («εφαρμογή στην τάξη», αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος), στη βάση σεναρίων που θα προετοιμάζουν σε ειδικές υποστηρικτικές συναντήσεις, με «μέντορα» τον επιμορφωτή τους.


Στα προγράμματα επιμόρφωσης Β' επιπέδου της περιόδου αυτής μπορούν να συμμετάσχουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί καθώς και αναπληρωτές των κλάδων ΠΕ02 (φιλόλογοι), ΠΕ03 (Μαθηματικοί), ΠΕ04 (Φυσικές Επιστήμες), ΠΕ70 (Δάσκαλοι) και ΠΕ60 (Νηπιαγωγοί), με την προϋπόθεση ότι έχουν πιστοποιηθεί στις βασικές δεξιότητες ΤΠΕ (Α' επίπεδο).


Προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετάσχουν, διεξάγονται προγράμματα πιστοποίησης Α' επιπέδου στο διάστημα Μαΐου – Ιουλίου 2011. Δείτε σχετική ανακοίνωση εδώ.


Οι δράσεις αυτές διεξάγονται στο πλαίσιο προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και συγκεκριμένα της Πράξης «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη», που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και του Ελληνικού Δημοσίου, από σύμπραξη φορέων με τελικό δικαιούχο τον Οργανισμό Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (Ο.ΕΠ.ΕΚ.) και συνδικαιούχους επιστημονικούς φορείς το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΕΑ.ΙΤΥ) και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (Π.Ι.).




Για περισσότερες λεπτομέρειες και τα τελευταία νέα του έργου, μπορείτε να επισκέπτεστε την «Πύλη ενημέρωσης και συνεργασίας της επιμόρφωσης ΤΠΕ Β' επιπέδου» στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://b-epipedo2.cti.gr.


από ΕΔΩ

Δευτέρα

«Ομηροι» 75 εκατ. χρήστες Ιντερνετ!

Φόβους για επικείμενο «ντόμινο» διαδικτυακών παραβιάσεων έχει πυροδοτήσει η μεγαλύτερη κλοπή προσωπικών δεδομένων που έγινε ποτέ στην ιστορία του Ιντερνετ.


Αρκετές ημέρες μετά την εισβολή χάκερ στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Playstation της Sony, η ιαπωνική εταιρεία αναγκάστηκε χθες να παραδεχτεί πως έχουν κλαπεί τα προσωπικά δεδομένα περισσότερων από 75 εκατομμυρίων χρηστών!
Ανάμεσα στα στοιχεία που φέρεται να βρίσκονται πλέον στην κατοχή άγνωστου χάκερ είναι ονόματα, διευθύνσεις, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ημερομηνίες γέννησης, κωδικοί πρόσβασης στην υπηρεσία και πιθανότατα... αριθμοί πιστωτικών καρτών. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το πρόβλημα ασφάλειας που θα προκύψει από αυτήν την κλοπή-μαμούθ αναμένεται να είναι τεράστιο, εάν συνεκτιμήσει κανείς πως οι χρήστες χρησιμοποιούν σε πολλές περιπτώσεις τους ίδιους κωδικούς για πρόσβαση σε παραπάνω από μία διαδικτυακή υπηρεσία!
Το πρωτοφανές περιστατικό αποτελεί καταστροφική εξέλιξη από πλευράς δημοσίων σχέσεων του ιαπωνικού κολοσσού και δυναμιτίζει τις προσπάθειες της Sony να επανέλθει δυναμικά στις αγορές με την κυκλοφορία των δικών της υπολογιστών-ταμπλετών, που πρόκειται να ανταγωνιστούν το iPad της Apple στα τέλη του 2011. Αναλυτές στον τομέα της διαδικτυακής ασφάλειας επιβεβαίωναν χθες πως η Sony έχει αναθέσει σε εξωτερική εταιρεία τη διερεύνηση του περιστατικού, ενώ η κυβερνοεπίθεση υποχρέωσε την εταιρεία να κατεβάσει τους διακόπτες και να μην προσφέρει πλέον διαδικτυακές υπηρεσίες στους πελάτες της μέχρι νεωτέρας.
Σημειώνεται πως η διαδικτυακή πλατφόρμα του Playstation μαζί με τη μουσική υπηρεσία Qriocity -οι οποίες δέχτηκαν την επίθεση του χάκερ- ξεκίνησαν το 2006 και προσέφεραν τη δυνατότητα στους χρήστες τους όχι μόνο να παίζουν online, αλλά και να «κατεβάζουν» ταινίες, μουσική και άλλο ψηφιακό περιεχόμενο. Μετά την παραδοχή της κλοπής των προσωπικών δεδομένων, η εταιρεία ζήτησε από τους πελάτες της να ελέγξουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Οσον αφορά στο ποιος κρύβεται πίσω από την υποκλοπή, κύκλοι της Sony κάνουν λόγο για αντίποινα έπειτα από μήνυση που κατέθεσε η εταιρεία σε βάρος άλλου χάκερ που κατάφερε να σπάσει τον κωδικό της παιχνιδομηχανής, η οποία θεωρείται από τις καλύτερα προστατευμένες στον κόσμο...
ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ
xaritatou@pegasus.gr

Εθνος